Gezellig Xian
Door: Piet van der Laan
Blijf op de hoogte en volg Piet
26 Oktober 2014 | China, Xi'an
En dan vroeg in de morgen Xian. Het Nederlandse stel wordt opgepikt en we zeggen gedag en ik ga zelf verder. Waar taxi's staan, staat ook een lange rij. Ik wordt aangesproken door een vrouw die vraagt of ik een taxi wil. Voor 100 yuan. Ik weet af te dingen naar 60 yuan wat ongeveer 10 yuan boven een normaal taxitarief ligt. We rijden voor mijn gevoel even in de rondte. En dan ineens rijden we door de oude "stadspoorten". En dan zijn we ook al bij mijn guesthouse. Ik breng mijn rugzak naar boven, ga snel douchen en omdat de stad mij meteen gezellig aandoet ben ik niet lang daarna ook al buiten. Met een kaartje wat ik gekregen heb van het guesthouse. Mooi gelegen, vlakbij de zuidelijke poort met mooie tempels erboven. Uiten ga ik eens een keer niet Chinees ontbijten maar haal een broodje bij een "Subway". Ja die zijn er ook in China dus. Dan loop ik meteen een ondergronds voetpad op waar aangegeven staat dat je naar de oude stadsmuur kunt. Xian is een stad van 8,1 miljoen inwoners en centraal gelegen ligt een enorme oude stadsmuur. Een brede "weg" boven op de stadswallen met op regelmatige punten uitkijkposten. Die naar later blijkt, in de avond mooi verlicht zijn. En waar de poorten naar noord, zuid, oost en west zijn staat eveneens een grote "tempel". Bovenop is het ook mogelijk fietsen te huren. De omtrek van de oude stadsmuur bedraagt meer dan 10 kilometer. Ik loop een flink stuk naar 1 kant. Binnenin de oude stad maar ook moderne stukken. Alles wat er buiten ligt ziet er op het eerste gezicht heel modern uit. Hoge gebouwen, schreeuwende reclames en voor zover ik van boven kan zien veel verkeer. Wanneer ik terug ben bij de zuidpoort zie ik verderop de Belltower liggen. Centraal gelegen in de stad. Ik besluit die kant op te lopen en zie een moderne stad. Rijbanen in het midden, rijbanen aan de kant waar de bussen rijden. Langs de straat verder heel veel moderne winkels. Wanneer ik bij de Belltower gekomen ben ga ik wederom onder de straat. Om aan de andere kant weer naar boven te gaan. En daar ga ik eerst koffie drinken bij Starbucks. Een latte vanijja. Wanneer ik dat zo uitspreek word ik vreemd aangekeken. Ik wijs even en krijg dan te horen: "LATTE VANILLA". En zo moet ik het uitspreken. Ik loop even door en beland dan in het "muslimquarter". En hier kijk ik echt mijn ogen uit. Links en rechts stalletjes en kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen. Met name eten. Vlees wordt aan spiezen gebraden boven kolen, een soort vis ondergaat hetzelfde. Op veel plaatsen liggen een soort pitabroden. Er worden krielaardappels gebakken die gegeten worden alsof het friet is. Ik besluit ook een spies met vlees te gaan eten wanneer ik in een andere straat kom. Het vlees wordt geroosterd terwijl de rook omhoog walmt. Verder lopend zijn er enorm veel winkels, winkeltjes, eettentjes en daar tussendoor lopen heel, heel veel mensen. Voornamelijk Chinese toeristen. Ik kijk echt mijn ogen uit. Je kunt hier echt van alles kopen, fruitsapjes, yoghurt, walnoten allerlei andere dingen. Ik ga weer een eettentje in en bestel daar 3 spiezen. Een keer even te goed doen aan vlees. Omdat het donker is doet alles met de verlichting met de vuurtjes, met de rook ook enorm gezellig aan. Ik weet nu al dat ik in Xian zelf mij uitstekend ga vermaken.
26 Oktober 2014 - 14:41
Roelie:
Hoi Piet, wat weer een heerlijk verhaal. Fijn om te lezen dat je het zo geweldig naar de zin hebt!. Veel plezier in Xian... -
26 Oktober 2014 - 19:04
Marcel:
weer een leuk verhaal. Het valt mij wel vaak op dat je alles wel / even snel / doet. even snel douchen, even snel opfrissen, even snel de trein in. Piet je bent 60 dagen op pad. Doe lekker lekker relaxed een geniet ervan.
mm
27 Oktober 2014 - 21:35
Yvonne:
Hoi Laantje,
Oh Oh wat maak jij een hoop mee zeg! en dat het ook allemaal goed gaat zonder Tom Tom, knap hoor :-)
geniet ervan want je bent al over de helft heen :-(
30 Oktober 2014 - 06:12
Leny:
Hallo Piet gefeliciteerd met je 60ste verjaardag. Drink er maar een biertje op vanavond. Nog veel plezier gewenst die laatste 2 weken. Groetjes Leny -
30 Oktober 2014 - 09:18
George Geraerds Thesingh:
Hallo Piet,
Van Harte Gefeliciteerd met je 60ste verjaardag. Maak er wat moois van. Ik ben ervan overtuigd dat jou dat vast wel gaat lukken daar in Het Verre Oosten. PROOST !!